miercuri, 5 august 2015

CA ÎN EVUL MEDIU! O FEMEIE DIN BUCUREȘTI A VRUT SĂ NASCĂ ACASĂ! E ABSOLUT INCREDIBIL CUM S-A TERMINAT! (PARTEA 1)

***La sfârșitul lunii iunie 2015, o femeie gravidă din București a refuzat să meargă la spital și a încercat să nască acasă, însoțită doar de o moașă, de o asistentă a moașei și de soțul ei. Rezultatul acestei decizii riscante este cu totul și cu totul neașteptat! Reporterii ziarului Adevărul Absolut publică în exclusivitate un material-bombă cu mărturiile celor doi părinți. Iată, pentru început, relatarea soțului: ***


Primul, “cel mai primul” lucru pe care l-am învățat de când cu treaba asta cu nașterea acasă a fost că dacă îți trece prin cap să naști acasă în România, primești cadou din partea societății un maldăr de etichete gata de lipit pe frunte. Așa că e bine să încep cu un mic disclaimer despre noi, pentru cei care pleacă deja cu niște ideiuțe preconcepute: nu suntem genul neo-hippie. Nici punk. Nici vama-veche. Nu te oprim pe stradă să-ți cerem “o țâgare”. Nu credem că omenirea a fost creată de o populație de șerpilieni cu libido ridicat și nici că la nașterea noastră a asistat vărul de-al doilea al lui Zalmoxes, că Zalmoxes avea altă obligație. Nu suntem nici genul turbonaționalist care și-ar broda motive populare românești și pe capacul de la WC. Apropo de WC, pe cuvânt că ne pricepem să-l folosim, indiferent dacă se acționează cu buton sau lănțișor și, wow!, chiar dacă e turcesc. Folosim cu regularitate săpun și deodorant (iar nevastă-mea, fie vorba între noi, pare să aibă o pasiune secretă pentru Domestos). Nu ne îmbrăcăm în saci de iută și opinci. Nu ne hrănim cu rădăcini și fructe culese din apropierea peșterii unde domiciliem. Iar cazierele noastre sunt curate ca o trusă medicală proaspăt sterilizată.

NELĂMURIREA NR. 1. DESPRE MEDICI

Apropo, că am zis “medicală” – e musai să știți de la bun început că n-avem a priori o problemă nici cu instituția spitalului și nici cu cea mai mare parte dintre medici. Dar, fiindcă a venit vorba -  aici e ceva ce nu înțeleg nici în ruptul capului: pe de o parte, aproape că nu există român care să fi trecut printr-un spital din țară fără să fi avut parte de experiențe traumatice. Că 3 ore de stat la coadă la urgențe. Că asistente obraznice care vor șpagă. Că medici care dau diagonstice sau tratamente aiurea și, evident, vor șpagă. Că au cumpărat din banii lor tifon și seringi. Că mulți în salon. Că mâncare proastă. Că boli luate din spital. Că toalete mizere. Etc-etc-etc, nu mai stric tastatura de pomană, știți foarte bine despre ce e vorba. Se știe – spitalele din România sunt sinistre. Buuuuuuuun. Spitalele din România sunt sinistre până când spui cuiva, cu glasul tremurând, că nevastă-ta ar vrea, dacă se poate desigur, să nască acasă. Și atunci, brusc, pentru cel căruia i-ai dat vestea (printr-un miracol pe care cercetătorii britanici nu îl pot explica) spitalele din România se dau de trei ori peste cap și se prefac în Case ale Speranței, Temple ale Sănătății, Spații Sacre ale Igienei, Siguranței și Deontologiei și, în general, în singurul loc în care poate să nască o femeie normală! (cred că v-am zis că nevastă-mea e o femeie normală, nu? Normală în sensul că nu e anormală, asta am vrut să zic.). Mă rog, aici de obicei urmează un scurt moment de perplexitate a interlocutorului și, după caz, ori o tăcere jenată (de genul: ”nu știam că ești din evul mediu. Poate e mai bine să vorbim despre vreme. Nu ți se pare că e cald azi?”), ori, și mai palpitant, un potop de acuze – că “se pot întâmpla atâtea”, că am văzut io la televizor, că cine moașă-sa pe gheață e moașa aia care vine să o asiste la naștere, că ce faci dacă copilu’ are cordonul înfășurat de optișpe ori în jurul gâtului și iese din maică-sa direct cu el în dinți? Degeaba le spui că nu trebuie să pui răul înainte, că nu trebuie să facă exces de senzaționalism pe tema copilului tău, că totul e ok, ecografiile sunt bune, moașa pricepută, grijulie și cu recomandări beton și nevasta, mai ales ea, e împăcată și liniștită de parcă zici că se pregătește de plimbat desculță pe plajă la Ibiza, nu de dureri, scrâșnete și urlete. Degeaba le spui că moașa nu are pretenția că ar substitui medicul și, în caz de orice eventuală complicație, tot moașa e prima care spune “hai la spital”. Degeaba le spui că mașina e parcată în fața scării și că ajungem la cel mai apropiat spital în 5 minute (și asta respectând semafoarele și cedând trecerea).



Degeaba le spui că în spitalele din România medicii pot să te trimită să naști în altă parte, că ei nu lucrează ... la ora 14, că au uitat de enormul scandal de la maternitatea Giulești, că la Zărnești copilul a alunecat de pe masa de nașteri, că la Iași nu e bine să deranjezi medicii noaptea, chiar dacă ești în travaliu, că la Râmnicu-Vâlcea medicii cârpesc cum pot masa de nașteri care s-a și rupt cu o gravidă, că la Arad s-a murit, că la Sibiu s-a murit, că la Târgu-Jiu s-a murit, că la Mediaș s-a murit. Nu vă mai obosesc cu exemple. Căutați pe google malpraxis maternitate” – vă va da o cifră rotunjoară ca o fesă de bebeluș hrănit bine: 25.000 de rezultate! Sigur, o parte din ele pot fi doar acuzații nefondate. Dar rețineți – sunt doar rezultatele listate de un motor de căutare. Realitatea e de fiecare dată muuult mai cuprinzătoare decât relatările care au răzbătut la lumina internetului.

În plus, chiar și atunci când nu există malpraxis, când totul merge “bine” în spital – e recomandat să afli că lucrurile nu sunt obligatoriu OK pe termen mediu și lung, chiar dacă piticul a ieșit cu Apgar 10 și a primit din partea lu’ Pempărs un kil de scutece:  ar fi bine să știi există o întreagă bibliografie pe tema excesului de proceduri medicale standard care fac mai mult rău decât bine – având ca autori medici și moașe din Occident, nu vraci, nu vrăjitori, nu maeștri în mânuitul flăcării violet. A nu-ți pune asemenea probleme și a nu acumula un miiiiinim de noțiuni în epoca în care există Amazon, Jstor, Scribd - pe scurt, în care toată informația „e la click distanță”, de la cărți la jurnale de specialitate – e de nepermis.

Nu vreau să fiu interpretat greșit – dacă ar fi existat simptome incontestabile că nu putem naște decât în condiții de spital (spital nu înseamnă neapărat cezariană, dar asta e altă discuție), am fi mers la spital. Prin simptome incontestabile înțeleg: boli ale factorilor de coagulare - trombofilii, sindrom antifosfolipidic, lupus anticoagulant, lupus eritematos sistemic, malformații de cord al mamei sau ale fătului, boli ereditare de factor cromozomial etc... Dar reacțiile sunt adesea atât de disproporționate în raport cu realitatea de fapt încât realizezi că, născând acasă, izbești fără să vrei într-o problemă mult mai mare, un adevărat tabu al celor mai mulți dintre semeni: tabu-ul de a fi modern. Adică “civilizat”.

NELĂMURIREA NR. 2 – (mai scurtă) – DESPRE CUM SE NAȘTE ÎN AFARĂ
Și aici intervine a doua mare nelămurire a mea. Suntem o țară cu o dorință fierbinte de a imita Vestul civilizat. E ok. Vrem educație ca afară, vrem salarii ca afară, vrem pensii ca afară, vrem autostrăzi ca afară, vrem nivel de trai, PIB, taxe, servicii, benzină și pârtii de schi ca afară, vrem afară ca afară. Dar nașteri ca afară de ce mama-zmeilor nu vrem? De ce jumătate dincopiii români se nasc prin cezariană? De ce avem rata cea mai mare din Europa la cezariene, de patru ori mai mare decât a Suediei, care e la polul opus? De ce moașele au un statut legal clar definit în Occident, iar la noi cuvântul pare sinonim cu “babă care îți dă ierburi și eventual îți face incantații”? De ce ei, cei din Vest, au case de nașteri legal constituite, în apropierea spitalelor, case de nașteri unde femeia își duce în tihnă travaliul și unde medicul nu calcă decât dacă e nevoie? De ce la noi noțiunea de “plan de nașteri” ține de science-fiction, și nu de realitatea cotidiană a maternităților? De ce la ei gravida are dreptul de a decide ce proceduri să i se aplice - și în ce condiții, iar la noi medicul decide unilateral ce are de făcut, gravida fiind doar cineva (sau, mai bine zis, ceva?) care trebuie să accepte și să nu poată decide asupra a ce i se face? Și, nu neapărat în ultimul rând, de ce o canalie emasculată de pe net își permite să numească o femeie care a născut de două ori acasă drept “o puitoare proastă cu spume,idioată și egoistă”? Mai am vreo 536 de întrebări asemănătoare cu privire la fazele de după naștere – începând cu alăptarea și terminând cu sistemul de educație, dar deocamdată mă opresc.

Deci, dacă nu am fi fost o țară care să combine perfect superstițiile băbești cu mentalitățile ginecologice din anii 60 și cu știrile de la ora 5,dacă am fi dovedit măcar un minim de civilizație bine înțeleasă, soția mea ar fi născut, fain-frumos, la o casă de nașteri. Neexistând această variantă normală, a născut acasă. Cu moașă. Și cu asistentă de moașă. Și, da, cu mine. Și a fost fabulos.

Înainte de a vă spune concluziile mele concrete, de soț care a văzut cu ochii lui ce alți bărbați nici cu gândul nu gândesc, mai trebuie să clarific un aspect. Străvechea idee preconcepută despre moașă este că aceasta nu poate fi altceva decât o babă cu ceva îndemânări practice, care, în lipsă de altceva mai bun (a.k.a dispensar sau spital), le ajuta pe vremuri să nască pe gravidele de la sat folosindu-se de o combinație de buruieni, incantații, vrăji, rugăciuni, scuipături și o fiertură magică din cozi de șobolan, guler de pui de viezure și unghii de broască râioasă prinsă la miezul nopții, pe malul iazului, într-o noapte cu lună plină. Nu știu cum o fi fost pe vremuri, dar știu cât de greu a fost troller-ul cu dispozitive & scule & unelte pe care l-a adus cu ea moașa noastră. Practic, moașa venise cu un mini-spital cu ea – n-aș putea să spun la ce foloseau toate minunile alea, știu doar că printre ele se aflau inclusiv tuburi de oxigen și un Doppler pe care l-a folosit permanent în timpul contracțiilor pentru a vedea dacă există vreun semn de stres fetal. Cum n-a fost cazul de stres fetal, se pare că moașa n-a mai trebuit să apeleze la soluția extremă cu fiertura magică pe bază de cozi de șobolan, menționată mai sus...

Cât despre partea empatică, le urez tuturor femeilor care nasc  să aibă parte măcar de 10% din grija și atenția de care am avut noi parte în primele două săptămâni de la naștere: în prima noapte, moașa și Teo au rămas la noi – pe la 4 dimineața, când copila se trezise cu poftă de lapte și scâncise un pic, moașa – care dormea în camera vecină - s-a sesizat din oficiu, ca DNA-ul, și s-a înființat instant în cameră să urmărească mufarea la sân și comportamentul copilului și să mai povestim una-alta așa, plini de euforie cum eram cu toții. Apoi, vreme de jumătate de lună, ne-am văzut aproape zi de zi - și nu doar controale rapide de rutină, ci întâlniri lungi, cu sfaturi, cu lecții, cu povești, cu amintiri, cu râsete, cu plimbări (da, am scos copilul la aer repejor, la vârsta de o săptămână) și cu bârfe (doar ea și cu nevastă-mea, eu jur că nu am participat de-loc!). Bag ambele mâini în foc că nici la clinica aia măreață din Turcia unde s-a tratat domnu’ prim-ministru, fie-i meniscul viabil, nu ai parte de asemenea „serviciisuper-premium, indiferent de mărimea sumei de pe factură sau, după caz, a șpăgii. Știu și de ce, nu e greu deloc: pentru că moașa fetiței noastre are din plin ceea ce lipsește atâtor funcționari din sistemul medical – vocație. Iar vocația nu se plătește, ci, cel mult, se răsplătește.

REVELAȚII

Noi, românii, avem un obicei absolut tâmpit – înjurăm de lucrurile sfinte. Nu știu dacă suntem sau nu unicat în lume, dar e cert că avem la dispoziție un rușinos stoc verbal de înjurături de dumnezei, de hristoși, de morți, de mamă, de grijanie. Printre ele se află, la un nivel ceva mai soft, și ciudata moașă-ta pe gheață!”. Bine, sincer, faza cu gheața eu nu prea o înțeleg, dar e clar că moașa era, pe vremuri, o instituție atât de sacră, încât, în buna tradiție locală, a meritat creată o înjurătură numai pentru ea. Acum, cu toată povestea asta cu nașterea acasă, am înțeles și de ce... Asta ar fi una dintre revelații.

Următoarele două revelații vin la pachet:

- în timpul nașterii, femeia e o ființă incredibil, inimaginabil, nemăsurat de puternică. Nu am fost niciodată nici misogin, nici susținător al cauzei feministe - și, după experiența asta, nici atât. Dar, soților din lumea întreagă, eu vă dau un singur sfat: dacă viețuitoarele astea dotate cu sâni, poșete și piele fină de care ne legăm noi pentru toată viața și poate chiar și after-hours; dacă toate fiarele ăstea care altminteri se miorlăie de la o unghie ruptă; pe scurt, dacă femeile și-ar putea pune, toate la un loc, rezervele de forță pe care eliberează în travaliu, în scopul, să zicem, de a ridica de la zero un set nou de piramide egiptene (că alea vechi s-au cam uzat, nu mai sunt așa glossy) – și asta, doar dotate fiecare cu câte o lopată, o cazma și o pălăriuță chic de paie – eu zic că nu le-ar lua mai mult de o oră – hai – o oră jumate, cu tot cu ștersul prafului și udatul florilor din ghiveciul de la intrare. Vi se pare că e întâmplător că cele mai puternice uragane poartă nume de femei: Katrina, Sandy, Agnes, Camille, Wilma?. Mie nu.

-în timpul nașterii, femeia e o ființă incredibil, inimaginabil, nemăsurat de fragilă. Nu de complicații m-am temut cel mai tare – aici era domeniul moașei, eu în general nu mă tem decât pentru lucrurile pe care le pot schimba, altfel nu cheltuiesc gazul. Nu de faptul că la un moment dat dulcea mea soție, tandră și iubitoare, împingea ca buldozerul cu capul în perete și nu simțea ni-mic! Nu de faptul că uneori, îmi sucea degetele în poziții oarecum nefirești cu atâta precizie de mă întrebam de ce nu mi-a spus niciodată că a făcut jiu-jitsu! Cel mai tare mi-a fost teamă de ORICE eveniment de doi lei care ar fi putut să o scoată din starea aia. Orice - vreun moșneguț justițiar de pe scară care să bată la ușă tare și să amenințe că dacă nu încetăm cu tulburarea liniștii publice, cheamă poliția. Vreo ridicătură de sprânceană a moașei pe care ea ar fi putut s-o înțeleagă greșit, s-o ridice instant la puterea a zecea și să facă din asta o tragedie. Vreo tăcere care, în mintea ei – atâta câtă mai era în momentele ălea, ar fi putut însemna semnul unei catastrofe iminente.

Știți care a fost momentul critic al travaliului? Când moașa ne-a sfătuit să schimbăm poziția – „din patru labe”, în pe vine”. Ați citit bine. Gândește-te că stai în patru labe și ți se spune să te muți pe vine. Cât îți ia? 3 secunde? 5 secunde? Serios, e simplu chiar și pentru cei cu scutire la ora de educație fizică și cu abonament zilnic la McDonalds. Ei bine, soția mea – aceeași soție care făcuse deja gaură în perete cu capul și-mi rupsese 8 din cele 10 degete disponibile, bonus zgârieturi pe mâini, același monstru de forță și voință de care v-am povestit mai sus – când a auzit că trebuie să-și schimbe poziția, a început să scâncească neajutorată și să îngâne: “nu pot, nu pot…” Era atât de tulburată încât pur și simplu nu percepea explicațiile noastre – pur și simplu am luat-o toți trei pe sus (a născut efectiv în brațele mele, la vreo 20 de minute după această manevră mega-ingenioasă). Și atunci, dacă pe ea a tulburat-o atât de tare o banală schimbare de poziție, pe canapeaua noastră, cât de tulburător trebuie să fie să naști într-un mediu necunoscut, dacă nu chiar ostil, cu asistente care te tratează doar ca pe o alta care naște sau, mai rău, îți strigă (caz real!) că nu împingi bine, că omori copilul? Dar cât de tulburător trebuie să fie să naști în salon cu alte femei, în toată forfota? Dar cât de tulburător trebuie să fie ca asistenta să îți pună cotul pe burtă și să lase cu greutatea pe ea, ca un măcelar sau ca un mecanic de la vulcanizare, care vrea să scoată cauciucul de pe jantă?

Ceea ce mă duce cu gândul la următoarea revelație:

-anume, că e o eroare cât toate zilele să crezi că o femeie în travaliu e doar un corp care naște. Poate de aici pleacă tot scandalul ăsta cu procedurile medicale neomenești: că femeia (și, în general, pacientul) este tratată ca un fel de mașinărie anatomică pe care trebuie s-o manipulezi tehnic, rece, profesional, cu sculele potrivite, pentru a o aduce la rezultatul X. N-a zis nimeni că nu e o parte de adevăr în treaba asta – până la urmă, de aia există medicamente & tratamente. N-a zis nimeni că de-acum încolo obstreticienii trebuie să înceapă să plângă alături de mamă, de să sară halatul de pe ei și să li se aburească ochelarii. Dar, vă jur, nu aveți idee cât de mult contează în economia unei nașteri vorba bună,  încurajarea, ținerea de mână... Sunt acum 100% sigur că e adevărat ceea ce spun Michel Odent și Grantly Dick-Read – că hormonii de stres sunt absolut incompatibili cu hormonii care ajută la dilatare. Ceea ce înseamnă că cel puțin o parte din problemele de travaliu din spitale sunt cauzate de însuși mediul spitalului. Ceea ce înseamnă că mă bucur enorm că soția mea a ales varianta nașterii home-made și că a fost tratată ca o femeie în carne, oase și suflet, iar nu ca o mașină defectă.

Ultima revelație. După naștere, mulți m-au întrebat dacă nu mi-a fost frică. Nu mi-a fost. Nu sunt vreun mare curajos din fire (deși m-am uitat în copilărie la multe filme cu Șvărțănegăr, pe bune) - dar chiar nu mi-a fost. Nu a fost nevoie să-mi țin discursuri automotivaționale în cap, pe model de film american – că trebuie să-i fiu alături soției, că I gotta do it, God damn it. Prostii. N-am simțit nici un moment frică. Am simțit în schimb altceva: recunoștință. Multă de tot. Așa de multă că, dacă recunoștința mea ar fi fost o apă, ar fi umplut apartamentul și ar fi inundat toate etajele de sub noi și, după ce ar fi inundat vreo câteva străduțe și un bulevard, s-ar fi vărsat în Dâmbovița, crescându-i simțitor debitul.

Alții, mai prețioși din fire, m-au întrebat dacă nu mi-a fost ... cumva, știi tu... gen, scârbă... Adică, totuși, lasă romanțele – nașterea e cu sânge, cu secreții, cu sudoare, cu placentă, cu cordon ombilical, cu vernix, cu mirosuri tari, cu imagini hard-core. Da, așa e, nașterea e cu toate astea și poate fi și cu altele, mai mari decât acestea. Dar mie îmi plac femeile reale, și mai ales de nevastă-mea. Iar femeile reale, spre deosebire de Lara Croft, Xena sau Prințesa Leia din Star Wars, nu sunt incolore, inodore și insipide, ci au gust, miros și personalitate. Și, da, fac copii!

Nu mi-a fost scârbă de absolut nimic. Adică înțelegeți, dragi colegi de testosteron, că femeia care naște cu voi de mână sau în brațele voastre e tot femeia pe care o știți – tot contradictorie, tot același amestec inefabil de mătase și fier-beton, care acum e floare și într-un minut se face fiară, tot așa cum o știai. Totul e cumva la fel, numai că de o sută de ori mai intens. Și ea, implicit, e de o sută de ori mai frumoasă. Și e mare păcat să ratezi așa ceva.

N-am simțit scârbă. N-am simțit frică. Cum aș fi putut? N-am avut loc decât de dragoste. Dragostea aia despre care spunea Dante (îl știți, poetul din Evul mediu ăla întunecat și înfricoșător, în care femeile nașteau acasă, ca nevastă-mea), că mișcă soarele si celelalte stele”. Doar atât. Ceea ce vă doresc și vouă.

Și acum, să vă fac cunoștință cu nevasta mea nemaipomenită. Nu știu dacă v-am zis, dar a născut acasă :)

Citește AICI mărturia mamei!


PS –dacă, după povestea asta, nașterea acasă nu ți se mai pare atât de horror și ai vrea să afli și mai multe, ne-am bucura să îți fim de folos cu informații (complet gratuit), așa cum ne-au fost și alții nouă. Dă-ne un semn la cartidesprecopii [a rond] gmail.com și povestim.



Acest articol - ca și celelate articole de pe acest blog - pot fi preluate fără permisiunea prealabilă a autorilor, cu singura rugăminte de a cita sursa și a de pune un link către Cărți despre copii.

47 de comentarii:

  1. Oaa, ce mi-a placut! Creste inima in mine sa intalnec oameni ce vorbesc aceeasi limba. Semnat: mami de doi copii nascuti acasa

    RăspundețiȘtergere
  2. Ne bucurăm că a plăcut! Bravo mami cu copii home-made!

    RăspundețiȘtergere
  3. Detinem si noi o fetita home-made. Sunt curioasa cum ar descrie sotul meu experienta. Felicitari pentru curaj! Si pentru firescul din voi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumim de gând! Cred că îți trebuie mult mai mult curaj să naști la spital - în general, lucrurile sunt mai simple când stai pe canapeaua ta și știi perfect drumul spre toaletă :)

      Ștergere
  4. Multumim pentru impartasirea experientei ! Felicitari pentru bebe si pentru atitudine si deschidere. Este o poveste de viata ce trebuie sa ajunga la cat mai multi viitori parinti. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumim frumos. Sperăm să fie de ajutor pentru cât mai multe familii aflate încă în dileme...

      Ștergere
  5. Fara cuvinte...Toate gandurile, dorintele si sentimentele mele legate de nasterea acasa( care, in urma negocierilor cu sotul, a avut loc la Maternitatea Eva) nu puteau fi mai bine exprimate. Mi-am tatuat articolul tau pe inima. Cum as putea sa iau legatura cu moasa-minune? Adresa mea de e-mail este adelina_parasca@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  6. mama lor de incuiate de olandeze. 40 la suta vor sa nasca acasa. JUmatate au si incuviintarea cadrelor medicale ( distanta fata de spital, fara probleme, travaliu la termen si firesct etc). In consecinta in olanda este din cele mai mici mortalitati infantile din lume, cea mai mica rata de depresie postnatala, cele mai mici costuri cu spitalizari, cei mai fericiti declarati copii si cei mai fericiti adulti. Ca in evul mediu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și mai au și bicicletele ălea multe și îngrozitoare. Se expun la niște riscuri enorme mergând pe biciclete, ele oare chiar nu-și dau seama?!? :)))

      Ștergere
    2. :))) travaliu in apa ,nastere la mine in pat cu cea mai minunata moasa din lume !!!!! cu toate ca iubesc Romania pana in panzele albe ,faptul ca am putut sa nasc acasa cu moasa si doula ma face sa nu regret o secunda ca mi-am abandonat tara pentru Olanda <3

      Ștergere
    3. Frumos. Eu nu am nascut acasa. Fiica-mea are 15 ani si jumatate. Am nascut la maternitate, unde, desi am avut un travaliu de 1 ora si jumatate, am trecut prin toate rahaturile prin care trec mai toate femeile in Romania. Am stat in spital 5 zile ( eu intr-un salon, copilul in altul, ca asa era atunci) si plangeam in fiecare zi ca vreau acasa. Nu doresc nimanui sa treaca prin tot ce am trecut eu, desi unii ar spune ca nu ar fi asa dezastru mare. Dar si dupa toti anii astia, imi aduc aminte de tratamentul pe care l-am primit atunci si nu m-as mai duce acolo veci. Si atentie, am nascut intr-o ora si jumatate. Ganditi-va la cele care se chinuie cu orele. Sa va traiasca puiul si sa va bucurati de el.

      Ștergere
  7. Foarte frumos! Mi-as fi dorit si eu sa nasc in conditii umane, acasa, dar nu am gasit moasa. Si sotul meu si-a dorit sa asiste dar bine-nteles ca nu s-a putut. Am avut parte, in schimb, de o experiente traumatizanta. Bebe are aproape 7 luni. Imi doresc f mult ca pe urmatorul sa il nasc acasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vă ținem pumnii! Dacă vă putem fi de folos cu recomandarea moașei noastre, dați-ne de știre.

      Ștergere
    2. Ati putea, va rog, sa-mi oferiti mai multe informatii despre moasa, nume etc.? Va multumesc anticipat!

      Ștergere
    3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  8. Cumnatul meu locuieste in Franta si a asistat la ambele nasteri (naturale) ale sotiei. Chiar ieri, povestind despre acest subiect, mi-a confirmat ceea ce stiam deja: in tarile civilizate moasa asista nasterea; medicul intervine doar in caz de urgente! Iar planul de nastere este OBLIGATORIU! Da! in spitalele publice!! Pe cand la noi... Abia in spitalele private - daca - intalnim conditii prielnice...

    RăspundețiȘtergere
  9. Imi explica si mie de ce se aplica in spitale impinsul cu cotul pe burta mamei? Si nimeni nu zice nimic. La prima sarcina aveam 42 kg cind am ramas gravida pe parcurs am ajuns la 53 , la nastere a venit o asistenta de peste 90 kg si sa pus cu cotul oe burta si a inceput sa impinga cu toata puterea, am crezut ca ma baga un masa aia. Se grabesc sa ce naiba.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer, eu cred că e formă mai specială de nebunie. Dar eu sunt bărbat, ce mă pricep eu :)

      Ștergere
  10. Un articol superb. Am ras si plâns (amândouă cu lacrimi ha ha). Da, într-adevar in Franta până si monitorizarea sarcinilor fara probleme e făcută de moasa, care are un STATUT LEGAL si este plătită din bani publici ca orice asistenta sau doctor. Doctorul face numai echografii si asista la nastere doar daca sunt probleme.

    RăspundețiȘtergere
  11. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  12. Foarte frumoasa poveste - ne-am regasit in ea, si eu si sotul meu. Si ar trebui sa fie normala. Poate incet-incet se mai schimba atitudinile si in Romania. Noi traim in Anglia, iar pe parcursul sarcinii nu m-a vazut nici un medic. Doar moasa. Asa e aici, daca sarcina este fara probleme. Apoi am nascut acasa, in apa, cu metoda hypnobirthing, asistata de sotul meu si de 2 moase. A fost frumos si implinitor. Asa vom face si la urmatorul copil. Va trimit o imbratisare virtuala :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Cel de-al doilea copil al nostru s-a nascut tot acasa! Ma bucur tare mult ca am reusit sa facem asta. Si ma bucur ca sunt din ce in ce mai multi oameni care vad lucrurile asa cum sunt. Daca as fi scris vreodata ceva despre nasterea acasa, asta as fi scris. Foarte bine punctat! m-a uns pe inima articolul. Este shareuit deja. Sper sa il citeasca si cativa sceptici :)))

    RăspundețiȘtergere
  14. Si eu am doi copii, fata nascuta la spital (in Spania) unde am trecut prin aceleasi proceduri oribile - monitorizare, oxitocina sintetica in perfuzie (doare de zici ca te rupi in bucati), lipsa de respect a cadrelor medicale, tot felul de protocoluri imbecile medicale, manevra Kristeller (asa se numeste cotul ala impins in burta) care e interzisa de mai multe decenii de OMS, forceps, dizlocarea noadei (din cauza forcepsului), episiotomie enorma, etc, etc. - si baiatul nascut acasa (tot in Spania) cu un mamos minunat (nu medic) cu travaliu in apa si nastere tot in apa, tot doua saptamani de ingrijire si consultatie posterioara cu sfaturi, rasete, relaxare, afectiune... o suta de copii de as mai fi facut numai acasa i-as fi nascut. Nu exista comparatie. Nasterea la spital a fost traumatica si periculoasa. Acasa a fost... n-am cuvinte.
    Si apoi, ca sa completez pachetul, a urmat si educatia acasa. Copiii mei n-au fost nici macar o zi la gradinita sau la scoala. Liceul l-au facut la distanta. Acum se pregatesc sa inceapa facultatile in Olanda si in Anglia. Se poate. Ce e facut acasa de manuta ta se cheama ca e lucru bine facut :).
    Va stau si eu la dispozitie cu ce-o fi nevoie daca va hotarati sa mergeti pe drumul asta "medieval" ;).
    Si a propos, ce se intampla in maternitatile astea conventionale - protocolurile astea idioate si producatoare de probleme - se numeste "violenta obstetrica". Si toate protocolurile astea sunt interzise sau in orice caz nerecomandate de ani de zile de OMS... dar dragii nostri medici din domeniul obstetricii au decis ca nu e cazul sa se actualizeze, te pun sa nasti tot ca in anii 60 cand nu se stia nimic despre oxitocina si rolul ei primordial in procesul nasterii naturale si sanatoase. Si, vorba lui Michel Odent, pana si veterinarii stiu ca daca deranjezi o vaca sau o iapa in momentul travaliului vitelul sau mânzul nu se mai nasc. Adica, vorba aia, nici vacile nu sunt tratate de medici cum sunt mal-tratate femeile in spitale. Si, din pacate, asta nu se intampla doar in Romania :(... mai avem cale lunga pana sa invatam sa respectam miracolul nasterii.
    M-a entuziasmat povestea voastra! Sper sa inspirati pe cat mai multi pe drumul asta, al umanizarii unui proces fiziologic normal, natural si miraculos.
    Va imbratisez cu drag.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. PS. Si cum spuneti voi, mi s-au pus diferite etichete gen "inapoiata", "necivilizata", "iresponsabila", "curajoasa"... frate, mai mult curaj am avut nevoie sa am cand am plecat catre spital... ca sa nu mai spun ca acolo primul lucru pe care mi l-au facut (fara sa imi spuna, am aflat de-abia un an mai tarziu cand am cerut un raport de la maternitate) a fost sa imi rupa sacul amniotic si sa imi lase copila timp de 12 ore, daca nu mai mult, fara lichid amniotic... in fine, ce sa mai spun, m-am simtit mai rau decat un obiect.

      Ștergere
    2. Wow! Ce mărturisire. Nu știam că procedurile acestea sunt interzise de OMS - deși, mă rog, era cumva evident. Am fi foarte interesați să aflăm mai multe. Cum dăm de Dvs.?

      Ștergere
  15. Copiii romani (sau si prin strainataturi) se nasc prin cezariana din doua motive: 1. lipsa de informatie a parintilor - nu stiu nimic despre procesul nasterii si nici nu se informeaza, desi, cum spuneti voi, acum ai totul pe ecran facand un click sau doua. 2. cezarienele sunt mult mai scumpe, medicii primesc banet, nu gluma, ca sa practice operatia asta (e o operatie, sa nu ne amagim, si inca destul de periculoasa, se justifica doar in cazuri concrete de risc extrem pentru sanatatea mamei sau a fatului, adica intr-un procentaj de mai putin de 5% din nasteri). Majoritatea medicilor fara scrupule cad fara sa sovaie in coruptia asta a cezarienelor pentru bani. Iar femeile, de frica. Nimeni nu iti spune ca e mai riscant sa nasti asa, ca nu e sanatos nici pentru fat, ca sanatatea posterioara a femeii se vede afectata de treaba asta si ca statisticile indica clar cat de periculoase si riscante sunt.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Absolut. Nimic de obiectat. E o combinație crâncenă de marketing - pe de o parte - și analfabetism informațional - de cealaltă parte.

      Ștergere
  16. Felicitari, felicitari, felicitari!!!

    Ma bucur sa vad ca sunt oameni normali in tara asta care realizeaza cat curaj iti trebuie sa mergi sa nasti la spital :).
    Si noi am nascut acasa (mai mult sotia decat eu :D), n-a fost usor dar privind in urma a fost ceva absolut magic.

    Felicitari si pentru felul in care ai scris povestea, ma tot stradui de cateva luni sa scriu si eu povestea nasterii lui Jean-Paul dar tot nu-mi iese, poate la iarna :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Oau! Super articol! Felicitari!

    Eu mai aveam putin si nasteam acasa, dar din cauza ca nu am fost destul de pregatita am ales sa merg la spital cat mai tarziu si din fericire am ajuns chiar la dilatatie maxima. Dar sa nu credeti ca si asa am fost scutita de semnat documente si raspuns la intrebari in momente cand nu trebuia nici macar sa gandesc. Cu toate ca medicul nu m-a lasat sa nasc in apa pe motiv ca nu e pregatita cada, nu m-a lasat sa ma dau jos de pe masa de nasteri, am depasit neplacerile si acum sunt foarte multumita de alegerea pe care am facut-o atunci. Sotul si o doula au fost langa mine in sala de nasteri, pe langa alte 5 persoane.

    La urmatorul copil voi naste acasa daca nu se infiinteaza o casa de nasteri la Constanta.

    RăspundețiȘtergere
  18. Mi-au dat lacrimile !! Imi pare rau ca am 70 de ani si nu mai pot da nastere la copii. As dori ca experienta dumneavoastra sa fie citita de cat mai multe femei ...dar si barbati. Pe cat voi putea o voi face cunoscuta . M-am regasit in toate cele ce ati sustinut ...
    Doamne ajuta-i pe toti sa inteleaga .....!!!

    RăspundețiȘtergere
  19. Revenitiva oameni buni,nu mai pociti limba romana,ma refer la sens.Daca este nascut acasa scrieti asa sau va dor degetelele?Nu este pacat de informatie?

    RăspundețiȘtergere
  20. Frumos articol! Mi-a placut mult si tonul picant al tatalui si sensibilitatea mamei :)
    Si eu am nascut natural, fara interventii, din pacate nu acasa, pentru ca planuisem sa nasc intr-o garsoniera inchiriata in Brasov (eu fiind din Bucuresti) pentru a avea maternitatea Eva aproape in caz de ceva. Travaliu a inceput inainte de termenul pe care il stabilisem noi de plecare spre Brasov si am ajuns cu dilatatie maxima din Bucuresti direct la clinica din Brasov. Una peste alta a fost aproape de ce ne doream, cu mici inconveniente legate de mediul spitalicesc. Al doilea, al treilea copil vrem sa ii avem acasa, asa incat mi-as dori sa aflu mai multe despre mosica care v-a fost voua alaturi. Pare deosebita! Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  21. simple felicitari! nu gasesc alte cuvinte....

    RăspundețiȘtergere
  22. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  23. Articolul e tendentios. Oameni buni femeile care nasc acasa nu au ramas in evul mediu. Nasterea acasa in secolul XXI e altfel decat in evul mediu, pentru ca exista echipamente, care atunci nu existau; exista moase, care colaboreaza cu medicii daca apare ceva sa intervina. Asa ca calificativele date de voi sunt "puse" la repezeala.
    In plus atrag atentia asupra unor aspecte. In primul rand ca exista maternitati particulare, care sunt foarte scumpe si majoritatea nu si le permit. Apoi as vrea sa fac o lista cu greselile facute in maternitati.
    1. Nasterea in maternitate este transformata intr-un chin prelungit. Femeia e dusa adesea intr-un salon cu alte 2, 3...10 necunoscute, nu i se permite sa se ridice de pe pat sa se miste. In multe spitale chiar este interzis accesul sotului sau unei persoane apropiate, care sa o sustina. Nu e lasat sotul langa ea nici cand naste.
    2. Dl doctor ia femeia care urmeaza sa nasca, ii rupe membranele, ii baga oxitocina, ii face epiziotomie sau cezariana ca sa mearga mai repede. Medicul nu sta 7,8, 10 ore pana isi termina femeia travaliul cand are pe banda rulanta femei care nasc si are si el o familie. Atrag atentia ca daca un om si-a ales meseria asta trebuie sa si-o asume...altfel sa se faca functionar public. In alta ordine de idei cum credeti ca femeia in jurul careia e o echipa de straini poate sa se dilate bine, cand ea e traumatizata de toate aceste "tratamente" enumerate mai sus? Ea are in primul rand nevoie de familia ei, de sot nu de o cceata de necunoscuti.
    4. Multi medici in ziua de azi recomanda cezariene adesea din motive bizare: copilul are 3,5 kg, dl doctor pleaca in concediu, copilul are circulara laxa de cordon etc. Motivul: comoditatea.
    4. Se taie cordonul ombilical imediat dupa nastere. Mare gresala...imunitatea naturala a copilului este asigurata prin cordonul ombilical, la fel si respiratia. Daca eu fac asta ii provoc o mare suferinta. In plus il lipsesc de imunitate. Ca s-o aiba trebuie sa-l vaccinez, cand poate sa o capete in mod natural.
    5. Chiar daca mama are lapte copilul e luat de la sanul mamei, uneori e smuls si dus in alta parte la neonato unde i se da lapte praf, ca deh industria laptelui praf trebuie si ea sa aiba un profit mare. Dupa o zi ii este adus si mama se chinuie sa il reinvete sa suga. In unele maternitati ea nici nu-si vede copilul decat dupa doua zile din spatele unui geam. Cand il ia acasa parca ar fi un copil strain.
    Acestea fiind zise despre abuzurile din maternitati, cum vreti ca femeile sa se duca sa nasca acolo? Daca toate aceste lucruri le veti corecta, atunci vor veni mult mai multe. Pana atunci mai aveti de lucru. Voi medicii trebuie sa veniti in sprijinul femeilor, nu sa profitati de pe urma lor.

    RăspundețiȘtergere
  24. Sorina Oprean ai putea te rog sa-mi lasi o adresa de email sau ceva sa vorbim mai multe?

    RăspundețiȘtergere
  25. Bravo!!! Felicitari!!! Ma regasesc in povestea voastra. Primii trei copii i-am nascut in Romania in maternitate. Pprima oara a fost horror, eram foarte tanara, nu m-a pregatit nimeni pt ce ma asteapta si desi travaliul a durat doar 5 ore si nu am avut complicatii nici eu nici fetita a fost o experienta deosebit de traumatizanta. Barbatu-miu a fost fericit sa vada copilul pe coridor, in drum spre neonat, urland din toti plamanii. Semn de sanatate maxima!! Pentru ceilalti doi copii m-am intarit, m-am rugat si m-am dus stiind ce ma asteapta si hotarata sa nu ma deprim si sa lupt pt copiii mei, sa venim cat mai repede acasa. Amintire deosebita: lauze ce abia nascusera stand la coada in strada in fata cladirii vecine celei cu maternitatea , in capoate, halate, slapi, in frig si zapada pt razele la plamani, screening deosebit de modern pt detectarea tuberculozei. Ca de, doar la nastere prinzi femeia la spital, altfel nu vine sa isi faca o radiografie. Pana m-am dumirit la al treilea copil ca pot refuza. Tin sa mentionez ca fiind medic am avut parte de tratament preferential, medicul cu care am nascut ma cunostea, am primit salon la doua in camera, am vazut doar vreo 2 goange in salonul nou zugravit, am avut colege de camera dragute, mi-au luat copilul doar noaptea (asta de la al doilea copil cand m-am dumirit ce sa cer). Ultimul nostru copil s-a nascut in Germania cu moasa care m-a urmarit si in sarcina, am nascut in pat, ca nu m-am putut hotari intre toate variantele oferite (in apa, pe minge, pe jos, etc), cu sotul langa mine, singura intr-o camera (la spital), iar medicul a venit la sfarsit, a stat in lateral, moasa facand toata treaba cu copilul si cu mine. Nu s-a grabit nimeni sa aspire secretiile, sa taie cordonul, copilul mi-a fost pus direct la san si lasat cat am dorit eu. Doctorul m-a consultat discret la sfarsit fara sa intervina cu nimic. Cu moasa am ramas in contact si ne-a vizitat si acasa luni de zile, m-a ajutat cu multe sfaturi practice. Mda, e mult de schimbat in Romania si nu totul tine de lipsa banilor din spitale.

    RăspundețiȘtergere
  26. Habar n-am cu ce cont e inregistrat barbatu-miu aici pe site, ma numesc Roxana si mi-ar placea sa ramanem in legatura.

    RăspundețiȘtergere
  27. Multumesc pentru relatare a fost impresionanta povestea si emotionanta. "Noi" am ales varianta Dr Angel Escudero - Noesiterapia cu a ei "psihoanestezie maternofetala " si a fost la spital si a fost bine.Sotia a nascut fara durere si bebelusa a fost foarte linistita. Doctorul e un om deosebit si ne-a ajutat in limita posibilitatilor , ma tolerat prin zona dar nu ma primit in sala de nasteri pentru ca "Domnul profesor nu e de acord". Deci sunt si oameni minunati dar au sefi de care depind. Pentru noi a fost ce am putut realiza la momentul respectiv , as dori sa stiu si din punct de vedere financiar cat a fost contributia pentru aceasta experienta ? Vreau si eu sa stiu pentru ce sa ma pregatesc.Multumesc. nitu_paul@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  28. Felicitări taticule! Sunt sigura ca aceasta experiența v-a apropiat si mai mult ca si cuplu. Mult succes in continuare cu următoarele etape ;)

    RăspundețiȘtergere
  29. Excelent articol, mai ales pt ca e scris de un barbat. Sunteti niste norocosi. eu am nascut natural, la spital, in 3 ore, la 41 de ani, dupa ce mi se impuiase capu' ca tb neaparat sa fac cezariana (fara motiv) - e trist ce se intampla in Ro. Felicitari si sa fiti fericiti si sanatosi.

    RăspundețiȘtergere
  30. Ma bucur mult de povestea voastra. Eu sunt medic si am nascut acasa, in apa, aici in Romania. A fost o experienta minunata, in care am simtit mana lui Dumnezeu: bucurie, implinire, pace, liniste, siguranta. Totul doar in prezenta sotului meu si a Celui Preainalt.

    RăspundețiȘtergere
  31. Ma bucur mult de povestea voastra. Eu sunt medic si am nascut acasa, in apa, aici in Romania. A fost o experienta minunata, in care am simtit mana lui Dumnezeu: bucurie, implinire, pace, liniste, siguranta. Totul doar in prezenta sotului meu si a Celui Preainalt.

    RăspundețiȘtergere
  32. Plang si citesc, plina de uimire cum ai putut scrie ceva atat de frumos, de real. Si eu imi doresc o asemenea nastere, si un sot care sa-mi fie alaturi. Multumesc din suflet pentru articol.

    RăspundețiȘtergere