vineri, 6 februarie 2015

Sănătate primordială. Să înțelegem perioada critică dintre concepție și naștere (note de lectură) – 3

(Note de lectură din volumul lui M. Odent – Sănătate primordială. Să înțelegem perioada critică dintre concepție și naștere. Pentru a citi notele de lectură anterioare din acest volum, clic: 1, 2 Sublinierile ne aparțin.)

3. LE TERRAIN*

*Pentru Odent, le Terrain reprezintă "condițiile, temperamentul și abilitatea de bază pentru a rezista la boală".

Omenirea a visat întotdeauna la o epocă de aur, de mult apusă, un paradis pierdut, o lume fără vină și fără boală. Ideologia medicală dominantă în Occident este pătrunsă de acest mit. Doctorii întotdeauna caută cauza fiecărei boli, și pentru fiecare boală, ei caută tratatamentul potrivit.

Pe de altă parte, atunci când pui întrebarea invers și întrebi "ce constituie o bună sănătate", medicina are mult mai puține de spus; probabil pentru a ascunde lipsa de cunoaștere. O chestiune care ar putea fi întrebată, de exemplu, este: de ce două treimi din omenire au scăpat de ciuma din secolul al XIV-lea? O alta ar putea fi: de ce 90% din populația țărilor occidentale au anticorpi împotriva virusului Epstein-Barr de ce vreme ce, aparent, n-a suferit vreodată de boală? O altă întrebare: de ce numai o minoritate de persoane infectate cu virusul HTLV3 dezvoltă SIDA? De ce unele femei pot da naștere primului lor copil în câteva ore și fără nici un ajutor medical? Pentru a răspunde acestor întrebări, trebuie să luăm în considerare ceea ce eu numesc le terrain.

Unele descoperiri recente ar putea lămuri despre ce e vorba cu terrain-ul. Este bine cunoscut faptul că eschimoșii consumă foarte mult pește, așa că ei asimilează foarte mari doze dintr-un anume tip de acizi grași nesaturați. De asemenea, este bine știut faptul că eschimoșii prezintă riscuri reduse de afecțiuni ale inimii, și, într-o oarecare măsură, de cancer. Este tentant să faci o legătură între aceste două situații de vreme ce sângele de eschimos are o concentrație redusă dintr-un anumit acid gras, care joacă un rol esențial în tromboză. Dar, pe de altă parte, lucrurile au devenit mai complicate când s-a descoperit că eschimoșii care țineau un regim alimentar de tip occidental rămâneau la același nivel redus de acizi grași. De fapt, modul în care eschimoșii metabolizează hrana este diferit. Este ca și cum computerele lor biologice ar fi programate altfel.




În acest secol, tendința a fost ca fiecare om să aibă o stare de sănătăte și o stare de boală standardizate.

Bolile determinate în întregime de către gene sunt foarte rare.

Mulți medici și oameni de știință se simt mult mai bine atunci când lucrează cu "date clare" (în original, hard data), date care pot fi măsurate cu ușurință și apoi transcrise într-un limbaj cantitativ. Datele clare sunt considerate o modalitate de a fi respectat în anumite cercuri medicale. Totuși, această abordare ar putea fi periculoasă. Atunci când factorii genetici sunt supraestimați sau supraaccentuați, înseamnă că factorii de mediu sunt ignorați. Iar aceasta constituie o bună scuză pentru anumite practici, precum aceea de a separa nou-născutului de mamă. Aceasta deschide calea către un tip agresiv de medicină, al cărui scop este să înlocuiască procesele fiziologice. Și exclude alt tip de medicină - eu o numesc medicină hrănitoare (nurturing medicine) - al cărei scop principal este de a satisface nevoile de bază fără a perturba procesele fiziologice.

Este mult mai constructiv să te preocupe modul în care sănătatea fătului sau bebelușului capătă o bază solidă decât să știi toate denumirile bolilor la care ești predispus prin ADN.

Antropologa Marcelle Gerber a călătorit în Kenya și Uganda pentru a studia efectele malnutriției asupra noilor-născuți și bebelușilor și a fost uluită de faptul că acești copii erau mai avansați și zâmbeau mai mult decât copiii pe care îi văzuse înainte în țările industrializate.

Gerber a descoperit că în jurul vârstei de șase sau șapte luni, bebelușul din Uganda este capabil să apuce o jucărie care se află în afara câmpului său vizual. În cazul copiilor europeni și americani, acest lucru este posibil doar în jurul vârstei de 15 luni. Testul lui Gerber evalua dezvoltarea motorie și dezvoltarea unei forme de raționare. Una dintre marile diferențe dintre cele două grupuri era că bebelușii ugandezi aparțin unei culturi în care perioada de dependență față de mamă nu este perturbată. 

În ziua în care identificarea sursei bunei sănătăți va fi prioritară, riscul totalitarismului medical va fi redus. Buna sănătate nu este domeniul exclusiv al unei profesii sau instituții, așa cum atât de des este prevenirea bolilor.

8 comentarii:

  1. […] concepție și naștere. Pentru a citi notele de lectură anterioare din acest volum, clic: 1, 2, 3, 4, 5. Sublinierile ne […]

    RăspundețiȘtergere
  2. […] concepție și naștere. Pentru a citi notele de lectură anterioare din acest volum, clic: 1, 2, 3, 4, 5, 6. Sublinierile ne […]

    RăspundețiȘtergere
  3. […] concepție și naștere. Pentru a citi notele de lectură anterioare din acest volum, clic: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7. Sublinierile ne […]

    RăspundețiȘtergere
  4. […] concepție și naștere. Pentru a citi notele de lectură anterioare din acest volum, clic: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8. Sublinierile ne […]

    RăspundețiȘtergere
  5. […] concepție și naștere. Pentru a citi notele de lectură anterioare din acest volum, clic: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9. Sublinierile ne […]

    RăspundețiȘtergere
  6. […] concepție și naștere. Pentru a citi notele de lectură anterioare din acest volum, clic: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10. Sublinierile ne […]

    RăspundețiȘtergere