sâmbătă, 14 februarie 2015

Sănătate primordială. Să înțelegem perioada critică dintre concepție și naștere (note de lectură) – 12

(Note de lectură din volumul lui M. Odent – Sănătate primordială. Să înțelegem perioada critică dintre concepție și naștere. Pentru a citi notele de lectură anterioare din acest volum, clic: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11. Sublinierile ne aparțin.)


11. FERESTRE CĂTRE VIITOR

Mulți oameni din societatea noastră preferă să moară la spital, pur și simplu pentru că spitalele sunt considerate acum locurile obișnuite pentru a muri. [...]

Nimeni nu ar trebui să-i oprească pe bebeluși să doarmă cu mamele lor. Acest lucru nu implică nici o cheltuială, nu necesită nici un echipament și se află dincolo de controlul marilor instituții.

În întuneric, simțul predominant al bebelușului - vederea - se odihnește. În locul lui, bebelușul trebuie să-și folosească simțul atingerii prin contactul direct cu pielea, și simțul mirosului.

De asemenea, și mama are nevoie de prezența bebelușului. Oricine  cunoaște dificultățile de alăptare din societatea noastră știe că una dintre principalele explicații pentru acestea este faptul că mamele sunt separate de copii în timpul nopții.

Dacă mamele nu mai dorm cu bebelușii lor, asta se întâmplă pentru că cineva le tot spune că ăsta este un obicei prost. [...] Unii avertizează că ar exista un risc de a strivi bebelușul noaptea în pat, dar acest lucru pur și simplu nu se întâmplă - mamele sunt conștiente de bebeluș chiar și în timp ce dorm. De asemenea, se cunoaște că mamele au un tipar de somn care exclude somnul adânc (stadiul al patrulea). În plus, un bebeluș sănătos știe să se protejeze, astfel că va da alarma dacă este deranjat de așternut sau de vreo pătură.

Toate femeile care dorm cu bebelușii lor spun cât de ușor este să alăptezi în timpul nopții, fără a te trezi de tot. Ele știu cum își folosește bebelușul simțul mirosului pentru a găsi sfârcul.





Când eram într-o vizită în China, am remarcat că mamele dorm cu copiii lor cel puțin un an. În același timp, am observat că nimeni nu părea să înțeleagă sensul întrebării mele - îi întrebasem despre "moartea subită a bebelușului". În unele țări, ea se numește "moartea în pătuț" (cot death). Este posibil ca pătuțul să fie factorul esențial!

Nu putem înțelege pe deplin efectele pe termen lung ale perturbărilor alăptării care au legătură cu obiceiul occidental de a separa mama de copil pe timpul nopții. Este de asemenea imposibil să prevedem  consecințele tuturor situațiilor repetate de neputință și deznădejde provocate de separarea mamei de copil pe timpul nopții.

Când spun "moaște autentice", mă refer la asistente de naștere experimentate, capabile de a identifica stadiul travaliului fără examene vaginale repetate, doar prin ascultarea zgomotelor pe care le face femeia, după poziția sa și după observarea expresiei de pe fața sa.

Tehnologia va amenința supraviețuirea omenirii câtă vreme va fi folosită de cei care nu își pot dezvolta și exploata capacitatea de a vedea în perspectivă. 

Imaginați-vă cum ar arăta economia dacă sănătatea ar fi prioritară! Ce imens salt înainte ar fi pentru istoria societăților umane.

Progresele tehnologice vor duce la un dezechilibru mortal dacă omul nu va căuta în același timp să-și exploateze creierul arhaic până la potențialul maxim.

Va trebui să redescoperim laolaltă arta de a naște și arta de a muri.


POSTSCRIPTUM

Din experimentele pe animale putem deduce faptul că efectele evenimentelor timpurii - precum medicamentele administrate în timpul sarcinii sau leziunile cerebrale din perioada perinatală - nu pot fi detectate până la vârsta pubertății. Acest fapt poate duce la o comparație cu condițiile de sănătate umane (de ex. schizofrenie, dependență de droguri etc.) care nu pot fi recunoscute înainte de pubertate deși factorii de risc se pot găsi în perioada fetală sau în perioada perinatală.

Studiile pe termen lung (17-18 ani), demonstrează că există rate crescute ale inteligenței inferioare printre persoanele a căror naștere a avut loc prin forceps sau vacuum.

Se pare că alăptarea este un factor care influențează pozitiv coeficientul de inteligență. Unul dintre mecanismele posibile este acela că laptele matern conține acizi grași polinesaturați cu lanț lung (în special DHA).

Atunci când se studiază evenimentele care pot apărea în timpul perioadei primordiale - de exemplu, o intervenție de natură obstretică - epidemiologii iau în calcul numai consecințele pe termen scurt.

Un studiu din aprilie 2001, efectuat pe 1953 subiecți născuți în 1966. La vârsta de 31 de ani, cei născuți prin cezariană prezentau un risc de 3.23 ori mai mare de a fi diagnosticați cu astm. Acest studiu nu a separat operațiile de urgență de cele planificate, dar putem presupune că în 1966, majoritatea cezarienelor au avut loc în timpul travaliului.

Este semnificativ faptul că, într-o vreme în care se dezvoltă numeroase forme de violență, nimeni nu vrea să exploreze o posibilă legătură cu evoluția obstreticii din ultimii treizeci de ani.

Este limpede că nimeni nu vrea să afle despre perioada primordială, deși bunul simț ne spune că orice eveniment care are loc în această fază de dezvoltare ar putea să aibă consecințe pe termen lung. De unde această lipsă de interes asupra perioadei primordiale? [perioada intrauterină - discretă, ascunsă, misterioasă - nu poate fi interesantă în paradigma în care este interesant doar ceea ce se vede (deci se poate măsura), ce se exhibă (deci atrage atenția, fiind spectaculos), ce se dez-văluie (pentru că misterele sunt inaccesibile acestei paradigme)]

***

În situațiile de neputință și deznădejde, cortizolul atinge cote ridicate. De asemenea, depresivii au un nivel ridicat de cortizol. Nivelul la care a fost setat cortizolul la începutul vieții este un factor-cheie în conceptul de sănătate primordială. [...] Cortizolul poate distruge 95% din limfocitele din timus.


SFÂRȘIT


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu